342 bin asansör denetlendi

342 bin asansör denetlendi

TSE 342 Bin Asansörü Denetledi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, A Tipi muayene kuruluşu olarak 2012 yılından bu yana asansörlerin periyodik kontrollerini yapan Türk Standartları Enstitüsü’nün bugüne kadar toplam 341 bin 645 asansör kontrolü gerçekleştirdiğini bildirdi.

Bakan Özlü, Türk Standartları Enstitüsü’nün geçen yıl gerçekleştirdiği asansör kontrollerini değerlendirdi. Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’nde 2012 yılında yapılan düzenlemeyle binalarda kullanılan asansörlerin periyodik yıllık kontrollerinin, “TS EN ISO IEC 17020” standardına göre A Tipi Akredite Muayene Kuruluşları tarafından yapılmasının kararlaştırıldığını hatırlatan Özlü, 2012 yılı itibarıyla asansör kontrollerine başlayan Türk Standartları Enstitüsü’nün, söz konusu yönetmeliğin ve ilgili tebliğin 2015 yılında değişmesinin ardından da mevzuatın yeni gereklerini sağlayarak hizmet vermeye devam ettiğini söyledi.

Türk Standartları Enstitüsü’nün A Tipi Muayene Kuruluşu olarak nasıl çalıştığını anlatan Özlü, “Türk Standartları Enstitüsü, asansörlerin kontrolünü yaparak tespitte bulunuyor, tespiti bina yönetimi ve ilgili idareye bildiriyor. Asansör periyodik kontrolüne ilişkin sonucu gösteren etiket, kontrol sonunda asansöre iliştirilirken rapor en geç 3 iş günü içinde onaylanıyor ve takip eden en geç 3 iş günü içinde ilgililere teslim ediliyor. Böylece kullanılması can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden asansörlerin kısa sürede kullanıma kapatılmaları amacıyla bina sorumluları ve ilgili idareler uyarılıyor.” dedi.

Özlü, Türk Standartları Enstitüsü’nün, asansör periyodik kontrollerinin, bu konuda eğitim almış 207 mühendisle gerçekleştirildiğini ve denetimler gerçekleştirirken bir yandan da sokak taraması yapılarak mevcut tüm asansörlerin kayıt altına alındığını söyledi. Türk Standartları Enstitüsü’nün 2016 yılında 58 ilde 304 belediye ile imzaladığı protokoller çerçevesinde yaklaşık 110 bin asansör kontrolünün gerçekleştirdiğini belirten Özlü, “Periyodik kontrollerde, yaklaşık 47 bin asansörün can ve mal güvenliği açısından tehlike arz ettiği tespit edildi. Takip kontrolleri sonucunda bu asansörlerin yüzde 60’ı kullanıma uygun duruma getirildi. A Tipi muayene kuruluşu olarak 2012 yılından bu yana asansörlerin periyodik kontrollerini yapan Türk Standartları Enstitüsü, bugüne kadar toplam 341 bin 645 asansör kontrolü gerçekleştirdi.” diye konuştu. Enstitünün asansör kontrollerinde denetimsiz bakım firmalarının da belirlendiğine değinen Özlü, Türk Standartları Enstitüsü Hizmet Yeterlilik Belgesi (HYB) sahibi olmayan asansör bakım firmalarının hizmet verdiğinin tespit edilmesi halinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, ilgili idare ve bina sorumlusunun uyarıldığını vurguladı. Özlü, uyarı doğrultusunda, bina sorumlularının Türk Standartları Enstitüsü Hizmet Yeterlilik Belgesi sahibi bakım firmalarıyla anlaşma yaptığını veya bakım firmalarını söz konusu belgeyi almaları için teşvik ettiğini ve böylece piyasada denetimsiz bakım firmalarının hizmet vermesinin de önüne geçildiğini ifade etti.

Kaynak: Hürriyet