% 73’ü Uygunsuz Ürün Çıktı

% 73’ü Uygunsuz Ürün Çıktı

Denetlenen Ürünlerin %73’ü Uygunsuz Çıktı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Kayseri İl Müdürü Kamil Akçadırcı, 2016 yılında, asansörler, elektrikli ekipmanlar, gaz yakan cihazlar, makineler ve otomotiv olmak üzere toplam 2 bin 546 denetim yapıldığını belirterek, ”Denetlenen bu ürünlerden 1851’inde uygunsuzluk tespit edilmiştir. Ortalama uygunsuzluk oranı yüzde 73’tür” dedi.

İl Müdürü Akçadırcı, denetimlerle ilgili yaptığı açıklamada, bakanlığın sorumluluk alanında bulunan ve vatandaşların günlük hayatta sıklıkla kullandıkları asansörler, elektrikli ekipmanlar, gaz yakan cihazlar, kazanlar, makineler, otomotiv, kaplama lastik, basınçlı ekipmanlar ve taşınabilir basınçlı ekipmanlar gibi 1500’ün üzerinde farklı sanayi ürününün, piyasa gözetimi ve denetiminin Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerince yapıldığını kaydetti. Akçadırcı, şu bilgileri verdi:

“İl Müdürlüğümüzce 2016 yılında vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla piyasada bulunan, piyasaya arz aşamasında olan veya kullanımda olan sanayi ürünlerine yönelik olarak 2 bin 546 denetim gerçekleştirilmiştir. İlimizde denetlenen bu ürünlerden 695’i uygun bulunmuştur. 103’ü asansör, 18’i basınçlı ekipmanlar, 25’i elektrikli ekipmanlar, 66’sı gaz yakan cihazlar, 48’i makineler, 12’si otomotiv, 1’i kazanlar bin 578’i taşınabilir basınçlı ekipmanlar olmak üzere toplam bin 851 üründe uygunsuzluk tespit edilmiştir. Denetlenen ürünlerde ortalama uygunsuzluk oranı yüzde 73’tür. Güvensizlik şüphesi ile 34 adedi asansör olmak üzere 57 farklı ürün teste gönderilmiştir. Teste gönderilen ürünlerden 47’si test sonucu uygunsuz çıkmıştır. Teste gönderilen ürünlerde ortalama uygunsuzluk oranı yüzde 82’dir. İl Müdürlüğümüzce 2016 yılında toplatmaya konu 4 denetim gerçekleştirilmiş, teknik düzenlemeye aykırılığı tespit edilen 38 ürünün düzeltilmesi için üreticilere/ithalatçılara süre verilmiştir. Tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin olarak 4703 sayılı ve 1705 sayılı Kanun hükümlerine göre 1 milyon 165 bin 525 TL idari para cezası uygulanmıştır. Uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün grupları asansörler ve gaz yakan cihazlardır.”

İl Müdürü Akçadırcı, vatandaşların sağlığı, can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturduğu ve güvensizliği tespit edilen, haklarında piyasaya arz yasağı, toplatma ve bertaraf kararı verilerek Bakanlığın internet sitesinde ilan edilen 16 firmaya ait 20 farklı ürün için de İl Müdürlüğünce toplatma kararı ve bertaraf uygulaması gerçekleştirildiğini, toplatmaya konu ürünlerden ellerinde bulunanların ürünün üreticisine başvurmaları gerektiğini de bildirdi.

Akçadırcı, tüketicilerin, güvensizlik şüphesi duydukları sanayi ürünleri ile ilgili ihbar ve şikâyetlerini ‘ALO 130-Ürün Güvenliği Şikâyet Hattı’na bildirebileceklerini kaydetti.

Kaynak: DHA